Ondernemers zijn nooit ziek

De afgelopen 10 jaar kent Nederland een ongekende groei van het aantal zelfstandigen/ondernemers.

ZZP’ers of MKB’ers noemen wij ze. De een kiest er voor om alleen te werken, de ander om medewerkers aan te trekken.  Gemotiveerd door het in kunnen vullen van een droom, veel meer inkomen te genereren dan in loondienst of de flexibiliteit van deze manier van werken te benutten, gaan ze aan de slag met hun eigen bedrijf.

Het zijn mannen en vrouwen van staal. Lange dagen worden niet geschuwd, griepjes genegeerd en ernstige ziektes of ongevallen overkomen de ondernemers niet. Tenminste dat denken ze. En inderdaad is het gemiddelde verzuim onder zelfstandigen veel lager dan onder werknemers maar helaas blijken zij ook gewoon mensen te zijn. En wat dan als je wat langer ziek bent?  Wat betekent dat voor je bedrijf en voor je inkomen? En dus voor je gezin?

Een opvangnet voor ondernemers is er in principe niet. Ja, okay je kunt uiteindelijk een beroep doen op de bijstands- / participatiewet. Maar dan heb je eerst je reserves verbruikt en de overwaarde van je eigen woning moeten besteden. En cijfers tonen aan dat grote groepen ondernemers helemaal niet zoveel reserves hebben. Dat is toch even anders dan je situatie in loondienst was. Je werkgever betaalde de eerste twee jaar meestal gewoon door en daarna was er dekking door het UWV – de overheid middels de WIA. Van een sportblessure of flinke griep merkte je zo, financieel in ieder geval, weinig. Als ondernemer heb je direct de gevolgen te dragen. Nadat je de openstaande facturen ontvangen hebt valt er toch een gat. En als je na de herstelperiode weer aan de slag gaat zijn opdrachtgevers die continuïteit zoeken vaak verdwenen. Dat kan anders zijn als je werknemers of compagnons hebt die de lopende werkzaamheden over kunnen nemen maar als je die niet hebt, hoe regel je dat dan?

De oorzaak van ziekte bij ondernemers zijn naast de ernstige ziektes die ons allen kunnen overkomen, vooral vaak burn-out of rugklachten. Deze twee oorzaken zorgen samen voor bijna 80% van alle uitval. En wist je dat 1 op de 7 zelfstandigen hiermee te maken krijgen in de loop van de tijd?  Op de 1,25 miljoen ondernemers overkomt dit dus ruim 175.000 mensen. Serieuze getallen!

Over de gevolgen van ziek zijn als ondernemer en de maatregelen die je kunt nemen om deze acceptabel te houden gaan wij in de komende maanden verschillende webinars en presentaties op Strijp S geven.  Aan de deelnemers zullen er handige checklists en Ebooks met duidelijke tips beschikbaar worden gesteld . Interesse om meer weten en mee te discussiëren of collega’s te helpen met jouw kennis en ervaringen? Volg dan de komende maanden deze blog. Succes met ondernemen!

Ron van Anholt

Reactie plaatsen