Ondernemer in coronatijd, 5 tips

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Vooral de horeca- en evenementenbedrijven worden hard getroffen. Hoe kun je blijven ondernemen in coronatijd? Wat kun je doen voor je werknemers?

5 tips voor jou als horecawerkgever.

Door maatregelen van de overheid loop je waarschijnlijk veel omzet mis. Misschien heb je slimme manieren gevonden om toch te blijven ondernemen. Bijvoorbeeld door je te richten op het afhalen en bezorgen van maaltijden. Waar moet je rekening mee houden in je nieuwe situatie?

Ondernemen in coronatijd, antwoorden en tips

Hoe ga je om met corona en zieke werknemers? Van welke steunmaatregelen kun je gebruikmaken? En hoe kun je een goede werkgever zijn in coronatijd?

Bekijk de antwoorden en benut deze tips voor ondernemers in de horeca:

1. Wanneer mag ik mijn horecawerknemer ziek melden?

Als een werknemer ziek is, meldt hij zich ziek bij jou of bij een andere leidinggevende. Als werkgever moet je hem vervolgens ziek melden bij je arbo arts of bedrijfsarts.

Sinds de uitbraak van corona zijn er veel vragen over de regels rond de ziekmelding van personeel. In welke gevallen is iemand nu echt ziek?

Loondoorbetaling bij ziekte

In vrijwel alle gevallen ben je verplicht het loon van je werknemer door te betalen. Houd je ook aan de loondoorbetaling bij ziekte en geef je werknemers waar ze recht op hebben. Dat is een vereiste om financiële steun te krijgen van de overheid.

Wil je meer informatie over de wettelijke verplichtingen en over de mogelijkheden van een verzuimverzekering?

Mail ons dan via info@wijzijnloek.nl

 

2. Hoe kom ik aan NOW en TVL-subsidie?

Gelukkig zijn er voor horecaondernemers een aantal manieren om financiële steun te krijgen. Om het loon van je werknemers te blijven betalen, kun je gebruikmaken van het noodfonds NOW. Je krijgt dan een vergoeding van maximaal 90 procent van het loon.

Naast de NOW voor compensatie van de loonkosten, kunnen getroffen bedrijven uit verschillende sectoren een tegemoetkoming krijgen voor hun vaste lasten (TVL). Eigenaren van gesloten horecagelegenheden krijgen nu ook een extra TVL-subsidie van de overheid.

 

3. Wat is goed werkgeverschap in coronatijd?

Natuurlijk ben je vooral druk bezig om het voortbestaan van je horecabedrijf zeker te stellen. Daarnaast heb je de zorg voor je horeca­personeel. Hoe kan ik hun loon blijven betalen? Hoe houd ik ze in dienst?

Goed werkgeverschap is in coronatijd heel belangrijk. Hoe kun je laten zien dat je een goede werkgever bent? Een paar tips:

·         Houd contact met je werknemer.

Het is vooral belangrijk dat je blijft communiceren met je werknemers. Ook zij zitten in onzekerheid en willen waarschijnlijk graag weer aan de slag. Geef regelmatig een update aan je team over de stand van zaken.

·         Werk samen.

Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag je werknemers om mee te denken over oplossingen en probeer samen te werken aan nieuwe plannen. Samen sta je sterk.

·         Geef persoonlijke aandacht.

Zorg ook voor persoonlijke aandacht. Daarmee houd je werknemers gemotiveerd. Laat weten dat je aan ze denkt en geef iets kleins als dat mogelijk is. Dat geeft ze vertrouwen en daar krijg je veel voor terug, let maar op.

 

 

4. Ondernemen in coronatijd, wat moet ik regelen?

Veel horecabedrijven zijn noodgedwongen anders gaan werken door de coronacrisis. Ben jij volledig overgestapt op het bezorgen en afhalen van maaltijden? Doen je werknemers nu een ander soort werk? Kijk dan goed wat je moet regelen om dit mogelijk te maken. Een paar tips:

 

  • Controleer je arbeidscontractenKijk of de werkzaamheden die je werknemer doet binnen zijn functieprofiel vallen en binnen de afspraken in zijn contract. Veel functies in de horecasector zijn vastgelegd in de horeca-cao, met de loonschalen die daarbij horen. Ook als je niet onder de cao valt, moet je een loon betalen dat past bij de functie. Maak eventueel nieuwe arbeidscontracten of toevoegingen daarop en vraag je werknemers om dit bij akkoord te ondertekenen. Vraag een jurist om advies bij het aanpassen van contracten.
  • Maak afspraken over niet-gewerkte urenWat als je werknemer minder uren werkt dan afgesproken, maar je deze uren wel volledig doorbetaalt? Maak dan schriftelijk afspraken over wat er moet gebeuren met de overgebleven uren. Denk bijvoorbeeld aan de opname van extra vakantie-uren of de opbouw van minuren(link is external).
  • Werk volgens het horeca-protocolZorg dat je bij een nieuwe manier van werken voldoet aan de laatste coronamaatregelen van de overheid en het protocol 1,5 meter binnen de horeca. Geef je werknemers duidelijke instructies over hygiënisch werken en het volgen van de nieuwe regels bij de bezorging en het afhalen van maaltijden.
  • Pas je verzekeringen aanBij een nieuwe manier van werken zijn mogelijk andere voorwaarden van toepassing. Vraag dus je verzekerings­adviseur of er wijzigingen nodig zijn in je huidige verzekeringen. Een nieuwe manier van werken kan ook nieuwe risico’s met zich meebrengen, waarvoor je mogelijk nieuwe horeca­verzekeringen kunt afsluiten. Dan blijf je ook in financieel opzicht veilig ondernemen.

  

5. Hoe blijf ik op de hoogte in coronatijd?

De juiste informatie op de juiste tijd. Dat is nu heel belangrijk voor ondernemers in de horeca. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van de laatste coronaregels, de gevolgen voor de horeca en de steunmaatregelen van de overheid.

  • Op de coronapagina van Koninklijke Horeca Nederland vind je nuttige kennisartikelen, nieuws en hulplijnen voor horecaondernemers.

 

 

Reactie plaatsen