(Spaar-) Hypotheek omzetten, extra aflossen, wat is het beste?

(Spaar-) Hypotheek omzetten, extra aflossen, wat is het beste?

In bijna dezelfde lijn als de spaarrentes, zijn ook de hypotheekrentes gedaald. We hebben hypotheekrentes van 1% gezien voor een periode van 10 jaar. Het is nog nooit zó goedkoop geweest om geld te lenen om een woning te kopen of te herfinancieren.

Maar bij een schuld hoort ook aflossen. Wat zijn daarvoor de beste mogelijkheden?

Zoals gezegd, bij een hypotheek hoort ook aflossen. En door de lage rente kan dat wel eens heel anders gaan dan vroeger. Dat heeft te maken met het volgende taboewoord in de politiek: De Hypotheekrenteaftrek. Je ontvangt deze aftrek als jouw schuld voldoet aan bepaalde voorwaarden. Als dat zo is, dan mag je de betaalde rente in aftrek brengen op je inkomen. Dit is erg interessant, maar vooral bij een hoge rente en bij een hoog belastingtarief. En daar zijn nu juist twee dingen aan het veranderen: de hoge rente is er niet meer en het belastingtarief waartegen je aftrekt wordt lager. In 2020 is dit nog maximaal 46%.        Kortom; jouw belastingvoordeel wordt een stuk kleiner. Een simpel voorbeeld.

Aflosvrij hypotheek €100.000 Oude situatie 4%Nieuwe situatie 1,75%
Bruto rente per maand€333,33€145,83
Netto rente per maand€180€78,75
Belastingvoordeel per maand€153,33€67,08
Nettoverschil per maand€86,25

Het belastingvoordeel is dus een stuk kleiner geworden, maar je gaat door de lage rente ook 86,25 euro per maand minder betalen voor dezelfde lening.

Wat kun je daar mee doen?

Nou lekker toch, ik ga er elke maand heerlijk van uit eten of koop er leuke dingen van. Dat kan natuurlijk maar je belastingvoordeel stopt over 10 jaar.  Misschien is het toch verstandiger om met dit verschil je hypotheek af te lossen zodat je maandlasten niet omhoog gaan als de aftrek stopt. We kunnen je ook aan andere oplossingen helpen die meer van jouw hypotheek af kunnen lossen. In dat geval is de waarde van je woning belangrijk.

We komen ook nog veel mensen tegen die een spaarhypotheek hebben. Die is natuurlijk erg leuk als je 4% rente krijgt over je spaargeld. Maar je wilt zo graag ook profiteren van de erg lage rentes van vandaag. Dat kan maar dan moeten we jouw hypotheekvorm aanpassen en daarna heb jij ook het voordeel van de lage rente.

Meer weten?

Maak een afspraak met ons via https://topqualitylifestyle.nl/onbezorgd-wonen

Onze hypotheekspecialisten helpen je graag met de beste oplossing.

Reactie plaatsen